به گزارش راهبرد معاصر، هفته گذشته ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که روز ۱۵ آوریل /۲۷ فروردین یازده قایق نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس چند بار به نحو تحریک کننده و پر مخاطره ای به ناوهای آمریکایی پولر، پال همیلتون، فایربولت، سیروکو، رنگل، و یو اس سی جی سی مائوی در آبهای بینالمللی در خلیج فارس نزدیک شده اند و از جمله وارد محدوده ۱۰ یاردی ( حدود ۹ متری) کشتی «مائوی» شدند. پیرو این فضاسازی ها مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه ۲۷ فروردین و ساعاتی پس از اعلام خبر این تنش در آبهای خلیج فارس در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز گفت: « ما با وزارت دفاع در تماس هستیم و در سطح دو وزارت مذاکراتی داشتیم. ما در حال ارزیابی هستیم تا ببینیم بهترین واکنش و بهترین راه نشان دادن ناخشنودی ما از آن چه روی داده است، چیست.»"مایک پمپئو در پاسخ به پرسشی در مورد این اقدام ایران گفت: « من صحبت در مورد جزئیات را به وزارت دفاع واگذار میکنم؛ ولی ما این رفتار را پیش از این هم دیدهایم که ایرانیها به گونهای رفتار میکنند که مغایر با قوانین بینالمللی است.»
دیوید نورکیست، معاون وزیر دفاع ایالات متحده هم در این راستا عنوان کرده آنهایی که فکر می کنند به خاطر مشغول شدن ما به کرونا، الآن زمان درگیر شدن با ارتش آمریکاست، به طرز خطرناکی در اشتباه هستند. ارتش ما آماده دفاع از مردم و منافع کشور است. اما مهمترین این مواضع مقامات کاخ سفید به توئیت ۲۲ آوریل دونالد ترامپ، رئیس جموری آمریکا باز می گردد که عنوان کرده بود: « به نیروی دریایی ایالات متحده دستور دادهام هر قایق مسلح ایرانی که در دریا برای کشتیهای ما مزاحمت ایجاد کند را هدف قرار دهد و نابود کند.»
روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران روز یکشنبه ۳۱ فروردین (۱۹ آوریل) در اطلاعیهای به بیانیه اعتراضی چند روز پیش ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا درباره مانورهای "خطرناک و تحریکآمیز" قایقهای سپاه در نزدیکی ناوهای آمریکایی واکنش نشان داد. به گزارش "سپاهنیوز" نیروی دریایی سپاه در این اطلاعیه روایت نیروی دریایی ایالات متحده در مورد حادثهای که ۲۷ فروردین رخ داده را "جعلی و دروغ" خواند و متقابلا آنها را به ایجاد مزاحمت و رفتار تحریکآمیز در ارتباط با یکی از شناورهای سپاه متهم کرد. در اطلاعیه سپاه پاسداران تاکید شده که مانور قایقهای سپاه پس از آن انجام شده که ناوگان نیروی دریایی ایالات متحده دو مورد در روزهای ۱۸ و ۱۹ فروردین با رفتارهای پرخطر برای مدتی راه عبور "شناور شهید سیاوشی" نیروی دریایی سپاه را سد کرده بودند. در این اطلاعیه آمده است: «بر این اساس نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای پیشگیری از ادامه رفتارهای غیرقانونی، غیرحرفهای، خطرناک و حتی ماجراجویانه تروریستهای آمریکایی و نیز تحکیم امنیت تردد شناورهای خودی و مقابله با قاچاق سوخت، به افزایش ظرفیت گشتهای دریایی خود در آبهای خلیج فارس مبادرت ورزید.»
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روایت سنتکام تروریستی را هالیودی خوانده و میگوید واقعیت این بوده که یازده قایق ایرانی که به منطقه اعزام شده بودند پس از مواجه با ناوهای آمریکایی "با ایستادگی جانانه و شجاعت نیروهای خودی، آنها را مجبور به کنار کشیدن خود از مسیر حرکت شناورهای نیروی دریایی سپاه کردند". در این اطلاعیه همچنین تاکید شده که نیروهای آمریکایی «اطمینان داشته باشند نیروی دریایی سپاه و نیروهای مسلح قدرتمند جمهوری اسلامی ایران، رفتارهای پرخطر بیگانگان در منطقه را تهدید امنیت ملی و خط قرمز خود میدانند و هرگونه خطای محاسباتی آنان را قاطعانه پاسخ خواهند داد.» سپاه پاسداران در خاتمه اطلاعیه خود حضور نیروهای آمریکایی در منطقه را "نامشروع" و "مبدأ و منشأ شرارت و ناامنی" خواند و با تکرار سخنانی از مقام معظم رهبری ، تنها راه تحکیم امنیت پایدار در منطقه را خروج آمریکاییها از غرب آسیا عنوان کرده است.
سردار سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه در واکنش به لفاظی های اخیر مقامات امریکایی اظهار کرد: « به آمریکاییها اعلام می کنیم که در دفاع از امنیت ملی، مرزهای آبی، منافع دریایی و امنیت کشتیرانی و نیروهایمان در دریا کاملاً مصمم و جدی هستیم و هر اقدامی با پاسخ قاطع ، موثر و سریع ما مواجه خواهد شد.» وی افزود: « شناورهای آمریکا در هفته گذشته به دلیل رفتارهای غیرحرفه ای و خطرآفرین مزاحمتی را برای کشتی لجستیکی ما ایجاد کردند و وقتی که شناورهای ما در دریا مشغول گشت زنی بودند آنها هراسناک شدند ؛ بنابراین منشا آنچه در هفته گذشته اتفاق افتاد رفتار غیرحرفه ای و خطرآفرین آمریکایی ها در خلیج فارس بود.» سرلشکر سلامی در پایان با تاکید بر اینکه امنیت منطقه خلیج فارس را جزئی از استراتژی خود برای دفاع از منافع مان در دریا می دانیم ،گفت: « در ماجرای هفته گذشته هم آنچه مشاهده شد، آشفتگی و بی انظباطی عملیاتی در واحدهای نظامی آمریکا در دریا بود که نشان می داد احتمالاً به دلیل درگیر بودن آمریکایی ها در مسئله بیماری کرونا در داخل، نوع فرماندهی و کنترل آنها بر واحدهای نظامی شان ضعیف شده است.»
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به توییت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره تهدیدات قایقهای سپاه پاسداران واکنش نشان داد. او در صفحه توییتر خود نوشت: «ارتش آمریکا بیش از ۵۰۰۰ مورد مبتلا به کووید-۱۹ دارد. دونالد ترامپ باید به نیازهای آنها رسیدگی کند نه اینکه اقدام به تهدیدهایی کند که از سوی تروریستهای صدام مورد تشویق واقع میشود. همچنین، نظامیان آمریکایی حق ندارند که در ۷۰۰۰ مایل دورتر از خانه، موجب برانگیختن خشم دریانوردان ما در سواحل خلیج فارسمان شوند.»
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری حضور نیروهای آمریکایی را مانع گشتزنی قانونی و عادی نیروهای مسلح ایران در خلیج فارس دانست و اظهار داشت: « همانطور که از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مطرح شد، از نیروهای بیگانه که نامشروع در منطقه قرار دارند اولا میخواهیم در منطقه نباشند و ثانیا مقررات عبور و مرور را رعایت کرده و نیروهای ما را مجبور به هشدار و تذکر نکنند. آنها با هر نیتی که در منطقه هستند، میخواهیم هرچه زودتر منطقه را ترک کنند.»
یک دیدگاه ناظر بر این تحلیل است که هر زمان که ایالات متحده آمریکا با یک بحران گسترده اقتصادی و رکود مواجه بوده برای برای گذر از این شرایط، خروج از بحران رکود اقتصادی، همچنین ترمیم شکاف بین ساختار سیاسی با افکار عمومی و از همه مهمتر ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی، گزینه پروژه جنگ نظامی با دیگر کشورها را کلید زده است. چون با شکلگیری جنگ نظامی میزان اشتغال و نیز حمایت افکار عمومی از مسئولین آمریکایی بیشتر خواهد شد.
فراس أبو هلال در پایگاه خبری «عربی ۲۱» متعلق به قطر نوشت که ترامپ برای عبور از رکود اقتصادی دوران پساکرونا مجبور خواهد بود گزینه جنگ نظامی را کلید بزند. وی در این مقاله بر این عقیده است که سه دلیل محاسبات مصلحتی احتمالا وی را به سمت تفکر در مورد جنگ با ایران سوق خواهد داد:
الف) جنگ ناگهانی و محدود موجب تضعیف ایران شده و میتواند زمینه ساز تحریمهای قاطع تری علیه این کشور باشد.
ب) جنگ محدود و حساب شده بدون شک باعث بالا رفتن قیمتهای نفت میشود، بویژه در صورتی که ایران طی مقابله خود با تجاوز آمریکا، نفت کشها یا مسیرهای انتقال آنها و تاسیسات نفتی منطقه را هدف بگیرد. افزون بر اینکه هر جنگی در منطقه خلیج فارس، موجب نگرانی در مورد منابع نفت شده و تقاضای نفت و در ادامه قیمت ان را افزایش میدهد.
ج) احتمالا دولتهای عربی خلیج فارس، بویژه عربستان سعودی و امارات، هزینه این جنگ را تقبل میکنند، به این بهانه که جنگ به نفع آنها بوده و موجب تضعیف دشمن مشترک انها، یعنی ایران میشود.
وی در پایان نتیجه می گیرد این سناریو اهداف آمریکا را کاملا محقق میکند، به این صورت که بدون آنکه هزینهای برای جنگ با ایران کند، هم باعث تضعیف آن شده و هم بازارهای نفت و سلاح را تقویت میکند. مهمتر از همه آنکه از سقوط قیمت نفت ایالات متحده جلوگیری میکند.
اما در مقابل دکتر هشام جابر، رئیس مرکز مطالعات الشرق الاوسط در طی مصاحبه با المیادین میگوید: « در زمان حاضر جنگی واقع نمیشود، به این دلیل که هیچ طرفی آماده پیامدهای چنین جنگی نیست و در سایه شیوع گسترده کرونا، جنگ میتواند یک فاجعه بزرگ باشد.» وی افزود: «نزدیکی قایقهای ایرانی به کشتیهای آمریکایی، تنها از باب قدرتنمایی ایران و با هدف دادن هشداری به ترامپ، برای ممانعت از هر گونه اقدام تجاوز کارانه علیه ایران بوده است. این در حالی است که ترامپ در حال حاضر در تنگنا قرار گرفته است و امیدی برای موفقیت در دوره دوم ریاست جمهوری ندارد. در صورتی که آمریکا جنگی علیه ایران اغاز کرده و اولین ضربه را بزند، قطعا هزاران موشک ایرانی پایگاههای نظامی آمریکا در خلیج را هدف میگیرد.»
"عبدالباری عطوان" تحلیلگر برجسته جهان عرب در سرمقاله روزنامه فرامنطقهای "رای الیوم" در مورد حمله و برخورد نظامی آمریکا با ایران نوشت: « آمریکاییها دو بار به ایران از نظر نظامی تعدّی کردند که بهای گزافی هم پرداختند؛ نخست چند ماه پیش زمانیکه هواپیمای جاسوسی "گلوبال هاوک" آنها با پرواز در تنگه هرمز، حریم هوایی ایران را نقض کردند که بلافاصله ساقط شد و تجهیزات و دستگاهها و اسرار آن مصادره شد. دومین بار نیز زمانی بود که فرماندهی نظامی آمریکا پهپاد دیگری را برای ترور فرماندهان "قاسم سلیمانی" فرمانده نیروی قدس سپاه و "ابومهدی المهندس" نایب رئیس الحشد الشعبی عراق ارسال کرد که به دنبال این جنابت، آمریکاییها بیشتر پایگاههای نظامیشان در عراق را از دست دادند و بزرگترین پایگاههای آنها در" عین الاسد"( الانبار)، "التاجی"( شمال بغداد) و "کی وان" در کرکوک هدف آتش قرار گرفتند و از همه مهمتر این مسئله است که نفوذشان را که برای آن 6 تریلیون دلار هزینه کردهاند از دست دادند. هر چند که همچنان عملیاتهای انتقام و خونخواهی تمام نشده است.» وی افزود: « بعید است نیروی دریایی ایران در مقابل این تحریکهای آمریکایی دستبسته بنشیند و ترامپ نیز اگر تلاش کند نیروی ایرانی را بار دیگر امتحان کند، مرتکب "حماقتی بزرگتر" خواهد شد. بهویژه اینکه ترامپ به خوبی میداند که محاصره تحمیلیاش علیه ایران شکست خورده و عقبنشینیاش از توافق هستهای نتایج معکوسی داده است و ایران نیز چیزی برای از دست دادن ندارد.»